Böcker,  Skönlitteratur

Tro (2018)

Författare: Gunborg Sahlin

”Trettonåriga Linnea Jansson drunknar i brunnen utanför sina föräldrars hus. Om det är självförvållat eller en olyckshändelse vet ingen, men det ryktas att hon inte fått frid utan fortsätter gå omkring här i livet. Det är bara spekulationer förstås, för den enda som verkligen kan se och höra henne är lilla Rakel, fem år.
Rakel bor hos sin mamma som ständigt drömmer sig till filmens värld. Hennes pappa arbetar heltid på Rockwool i Skövde och är sällan hemma. Då mamman lämnar familjen anser barnavårdsnämnden att Rakel inte längre kan bo kvar hos sin pappa utan måste omhändertas.
Hon placeras därför på barnhem och blir vän med en mörk flicka från Afrika som heter Altena. Men husmor särar på dem av principiella skäl och för att hon kan. Linnea Jansson däremot kommer husmor inte åt.
För att klara av livet flyr Rakel ofta in i böckernas fantasifulla värld. Där finns romantiken, vacker, rättvis och lovande. Något för en sökande flicka att tro på.
När Rakel inser att det hon hållit heligt och alltid trott på inte överensstämmer med verkligheten, går hon och Linnea Jansson från brunnen till en slutgiltig och blodig uppgörelse.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

tro

Recension: Jag är förvirrad, den här boken känns som två böcker i ett. Samma huvudkaraktär men med två berättelser med helt olika syften. Den första om en tuff uppväxt och den andra om ett inbillat kärleksdrama. Jag får inget grep om Linnea som är med en del i ”första delen” och sen tycker jag hon försvinner och vi läsare får inte veta så mycket mer. Jag tycker boken började lovande och kände att det var mystiska händelser som skulle klaras upp. Andra halvan är den jag är förvirrad över. Allt vänder och hon blir besatt av en man och hittat på massa lögner. Och visst jag återkopplar lite till början och hennes mamma. Jag fattar inte om mamman är sinnessjuk och är det något hon har ärvt? Jag vet att det ska komma en fortsättning men jag känner mig ändå frustrerat och irriterad över sammansättningen. Jag tycket att första delen är värd 4 och andra 2 så jag slår ihop och delar. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Recensionsexemplar av Gunborg Sahlin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *