Böcker,  Psykologi,  Skönlitteratur

Kaufmanns utvalda (2016)

Författare: Karl Almén Burman

”André är fjorton år i fyrtiotalets Sverige när han till följd av en desperat lögn blir inlåst på ett mentalsjukhus för barn och ungdomar. Isolerad från alla som kan hjälpa honom möter han läkare som gudalikt berövar barnen på deras mänskliga värde, sköterskor som misshandlar sina patienter och doktor Kaufmann – överläkaren vars nycker och experimentlusta fjättrar hela sjukhuset. Här träffar André också Stig – pojken med den mörka uppsynen som blir hans närmsta vän, och Astrid – underbarnet som blir hans kärlek och mardröm. Ja, och Emma – hoppfullheten som gör vad som helst för honom.

Nästan femtio år senare ser André tillbaka på åren som formade honom så fullständigt – allting efteråt står i relation till övergreppen och vansinnet på sjukhuset. André beslutar sig för att gräva upp gravarna i sitt förflutna och snart smulas den spröda grunden av självkontroll sönder och den hälsa han byggt upp under åren börjar vackla. 

Skrivmaskinen blåser liv i pappan som dog i andra världskriget, i mamman vars styrka var oöverträffbar, och i ungdomarna och sköterskorna som omgav honom på sjukhuset. Också självaste doktor Kaufmann stiger upp ur graven, en man vars förvridna kärlek till mänskligheten gjorde att han var beredd att offra allt omkring sig. 

André försöker förstå hur det är möjligt för en människa att förlora sitt värde; hur hopp och hopplöshet kan samexistera, och hur han någonsin ska kunna bli fri från avgrunden det innebar att bli en av Kaufmanns utvalda.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

kaufmanns-utvalda

Recension: Det här är både fascinerande och fruktansvärt. Att människor kan behandla människor, speciellt barn som att de är en förbrukningsvara. Att psykiska sjuka är fritt fram att göra experiment på och som jag förstod det var vissa inte sjuka när de kom dit. Det är hemskt att det har hänt och fortfarande händer oförlåtliga saker i världen. Jag tycker Karl har lyckas blanda spänning med trovärdighet. Han har fångat hur sårbart livet kan vara. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar av Hoi förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *