Böcker,  Noveller,  Skönlitteratur

H.C Andersen (2018)

Författare: Sofi Poulsen, Marie Metso, Andreas Lindblad, Mirjam Lindahl, Emelie Beijer, Sara Dalengren, Kristina Suomela, Lars Carlberg, Maria Karlberg, Helen Lindholm, My Lemon, Marielle Jansson, Mari-Ann Hedlund, Viktor Gårdman, Martin Simonson, Marcus Olausson, Jesper Halwar, Ulrika Fjellborg, Sandra Haak Södervall, Linn Liljemo, Jan Illian, Nike Fritz, Sandra Nordqvist, Thomas Vildström, Jimmy Håkansson, Olov Johansson, Anita Mederyd, Jenny Morén Karlsson, Peter Westerberg, Susanne Wiik Ekebergh, Jenny Töredal, Emelie Eliasson, Ewa Broberg & Kris Kite

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789198384604_200x_hc-andersen (1)

Recension: Jag har läst och antecknat till varje novell och nu när jag ska försöka sammanfatta allt jag upplevt känns det svårt. Jag har under läsningen fått tänka om över begreppet saga. Inte vad det är i kriterier utan vad det betyder för mig. Det har varit flera noveller som jag har blivit fundersam över. Just att jag tar upp detta är att jag förknippar H.C Andersen med just sagor av olika slag.

Som jag nämnde är det svårt att bedöma så pass många författare i en och samma bok. Vissa noveller har inte passat mig alls med varken innehåll eller språk medan andra har fått mig försjunken i en annan tid. Någon påminde mig om Narnia som jag har älskat sedan jag var liten. Även Svanen påminde mig om filmen Svanprinsessan som var en klar favorit som barn. De som har varit mina favoriter har innehållit magi, magiska väsen och prinsar/prinsessor. De med framtida robotar passade mig inte så bra.

Många sagor är väldigt grymma och en trend verkar vara att det ska vara barn som råkar illa ut på något sätt, det ger den extra obehagliga touchen. I mina anteckningar har jag också skrivit att det är många kvinnor som sitter och väntar på män. Tror det är ett typiskt gammalt drag att prinsessor ofta skulle vänta på att bli räddade av prinsar. Även att kvinnor bara bedöms på sitt utseende, de kan vara hur onda som helst men bara de är vackra så tävlas det om att få gifta sig med dem. En hel del har fått vad de förtjänar om man får säga så.

Att det finns rim innan varje berättelse tillför det lilla extra och gör att man få ett hum om vad det kommer handla om. Dessutom kunde jag med hjälpa av dem lista ut vilken saga det var en tolkning av.

Rcensionsexemplar av Sofi Poulsen/Marchetti Förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *