Biografi,  Böcker

The girl with the lower back tattoo – Saker du inte vet om mig (2016)

Författare: Amy Schumer

”Amy Schumer, född 1981 i New York, slog igenom 2015 och är idag den hetaste komikern i USA. Tv-serien Inside Amy Schumer (som visats här på TV 3) där sketcher blandas med ståuppnummer och intervjuer är flerfaldigt prisbelönad, och hon rosas för sin roll i filmen Trainwreck som hon också skrivit manus till. 2015 utnämndes hon av Times till en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen.
Hennes sylvassa feministiska humor rör sig kring sex, kön, relationer, normer, kroppsideal, kvinnoförakt, mansvälde och – inte minst – underliv.
Nu kommer hon också med en mångskiftande samling självbiografiska essäer. Ur sitt förflutna fiskar hon upp historier om allt som skapat henne till den hon är – en kvinna som vågar blottlägga både kropp och själ för att stå upp för det hon tror på, och som får oss alla att skratta. Och hon vill inte enbart roa eller provocera, här finns också det mörka: föräldrarnas sviktande ekonomi under hennes barndom, faderns snabba insjuknande i ms, den hårda kritik och rena dödshot hon fått utstå på vägen mot berömmelse, förhållandet med en våldsbenägen man som hon för sent kunde släppa taget om … Under en visning i Louisiana av filmen Trainwreck sköts två unga kvinnor till döds i biografen och flera skadades. Det chockade Amy som sedan dess arbetar för hårdare vapenlagar. Boken är dedicerad till de två kvinnorna.
Amy Schumer sammanfattar sin livsvisdom redan i bokens förord. ”Jag vet vad som är viktigt för mig, och det är min familj … Och att skratta och njuta av livet med mina vänner. Och, förstås, att ha en orgasm då och då. Jag har kommit fram till att en gång om dagen är det bästa.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789146232452_200x_the-girl-with-the-lower-back-tattoo-saker-du-inte-vet-om-mig

Recension: Jag har skrattat, varit förbannad, fascinerad och uttråkad. Amys text framkallar många olika känslor. Hon växlar mellan viktiga ämnen och för mig totalt ointressanta saker som hennes misslyckade ligg, för mycket sexprat är det. Det absolut bästa med Amy och hela boken är att hon tar ingen skit och står för vem hon är. Otrolig ärlig bok om sin uppväxt och relationen till sina föräldrar som verkar ha varit allt annat en lätt. Helt klart läsvärd om man tycker Amy är rolig och är intresserad av hennes resa. Sammanlagt får boken 3 av 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *