Vardag

Krimfestivalen 9 – 11 mars (torsdag/ dag 1)

Första besöket för mig på Krimfestivalen i Oslo. Det är roligt att se hur bokfestivaler går till utanför Sverige och att se norska stora författare. Jag har under dagen bara hunnit se 2 framträdanden men planerar att se flera imorgon då jag har mer tid över. Festivalen startade 2012 och det är alltså sjätte omgången som pågår.

Årets festivalförfattare är norska deckarstjärnan Jorn Lier Horst som skriver deckare för både vuxna och barn.

17200798_1263209007101366_765524683_oPlats på festivalen fick man en tygpåse med loggan på framsidan och alla namn på författarna som är med under festivalen på baksidan av påsen. Det finns även en Krimtidning med intervjuer med aktuella författare och sen en mindre tidning för att hålla koll på programmet.

17236894_1263208967101370_1847744696_o

En av programpunkterna jag hann med var Kryssforhör – svensk supertrio. Trion består av Stefan Ahnhem, Sofie Sarenbrant och Arne Dahl. För alla deckarintresserad antar jag att det inte behövs någon introduktion till dessa tre. Jag har läst böcker av alla och recensioner hittar ni här på sidan om ni ännu inte läst deras deckare.

På scen pratades det bland annat om inspiration och Stefan berättade att han inte har hela historien klar för sig när han börjar skriva utan har en del tankar om historien men jobbar sig framåt och sedan går tillbaka och ändrar. Stefan är aktuell med tredje boken om Fabian Risk.

Sofie hittar sin inspiration i vardagssituationer där skräckscenarion växer fram för henne. Här i Norge är hon aktuell med Visning pågår(Emma Sköld) och idén till deckaren fick hon när hon själv var på visning. Hur vet mäklaren att det inte är någon kvar i huset?

Arne Dahl har skrivit en lång serie(A-gruppen) och ville från början skriva en standalone men tyckte att huvudpersonerna i Utmarker fungerar bra tillsammans att han planerar minst 3 böcker i serien. Han ville hitta ett nytt sätt att skriva på och hitta en tvist där läsaren ser allt ut ett annat perspektiv.

Den andra programpunkten jag hann se en del av var Mestermote – Horst vs Staalesen. Har tyvärr ingen bild från detta möte. Jag kom in under det samtalet där de diskuterade att man alltid ska läsa 100 sidor innan man ger upp på en bok. Gunnar Staalesen sa om jag uppfattade det rätt att han i stort sätt alltid avslutar en bok han har påbörjat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *