Intervjuer

Lizette Edfeldt

Lizette Edfeldt debuterade hösten 2017 med Brännmärkt, första boken i Imperiet-serien. Lizette är utbildad journalist och är i dag bosatt i Stockholm. Förutom att skriva fantastisk dystopi så jobbar hon som reporter på Lilla aktuellt hos Sveriges television. Vill du veta mer om Lizette kan du besöka hennes hemsida här.

lizette_edfeldt_photo_jasmin_storch-2_0 edfeldt_brannmarkt_omslag_inb

Lizette foto: Jasmin Storch


1. Efter att ha skrivit och publicerat din första bok, vad skulle du ge dig själv för skrivtips när du tittar tillbaka?

Jag skulle säga åt mig själv att våga go nuts och ta ut alla svängar på en gång. Redigeringen med förlaget handlade just om att göra Brännmärkt  mycket mer – att handlingen skulle bli så intensiv som möjligt, och karaktärerna och världsuppbygget så fullt ut vad de kunde bli.

I början var jag ganska försiktig, Adeline (min huvudkaraktär) hade t.ex. inte sex, utan var bara nära på flera gånger. Samma sak gäller andra detaljer såsom att hon får mens och att alla män också bär kjolar på högtider – de var alla idéer som jag övervägde, men inte vågade skriva in förrän jag var långt in i redigeringsfasen.

Det här rådet följer jag dock redan nu när jag skriver på uppföljaren! 🙂

2. Är du ett stort fan av dystopier eller läser du hellre något annat?

Jag är en såååååån sucker för dystopier! Det är i princip ALLT jag läser, bortsett från enstaka samtida romaner och fantasy-serier. Min besatthet av dystopier började när jag var 16 år, när jag läste Hunger Games för första gången. Innan dess var jag ingen bokälskare alls, jag hade inte läst ut en enda bok utan att somna minst fem gånger på vägen. Men när jag läste Hunger Games och fick följa Katniss kamp i den dystopiska framtiden, fastnade jag direkt.

Jag tror dystopier, framför allt inom ungdomslitteraturen, kan ha en stor genomslagskraft hos läsaren (mig), framförallt för att de ofta är en kritik på samhället idag. Det är sällan det inte går att dra paralleller till orättvisor och företeelser som förkommer redan nu. Det är helt enkelt sån litteratur som får en att tänka till, vilket jag älskar!

3. Karaktärer eller historien. Vad var den största utmaningen?

Svår fråga, men jag måste nog säga historien! Jag hade i stort sett handlingen klar för mig när jag började skriva på Brännmärkt, men under redigeringen har den senare utvecklats och blivit tydligare – något som den behövde bli.

Från början var t.ex. den röda tråden inte helt distinkt och saker brukade ”bara hända” karaktärerna – men nu är det istället ofta karaktärerna som driver historien framåt, som det ska vara.

4. Har du några speciella författare som inspirerar dig i ditt författarskap?

Absolut! Jag älskar Marie Lu’s samtliga böcker, speciellt Legend-trilogin (ett måste om man gillar dystopier). Marie Lu är också lite av en förebild, då hon skrivit både dystopier, fantasy och nu är aktuell med Warcross, som handlar om en gamer. Hon har helt enkelt en stor litterär bredd som jag inspireras av.

Sen så älskar jag också Sarah J. Maas, författare till Throne of Glass-serien och A Court of Thornes and Roses-serien, för att hennes böcker verkligen kan få en att skratta i ena kapitlet och störtgråta i nästa. Hennes kvinnliga karaktärer är också förebilder i mitt skrivande då de är starka, självständiga och sexuellt aktiva – en frisk fläkt i en genre där många kvinnliga karaktärer är blygsamma när det gäller just sex.

Böckerna är också så populära att hennes fans är några att bli imponerade av, med flera stora instagramkonton helt dedikerade till böckerna och dess karaktärer.

5. Om du fick välja att vara en karaktärer i en valfri bok, vem skulle du välja att vara?

Svårt, då jag älskar så många! Men om jag måste välja bara en så säger jag nog Aelin Ashryver Galathynius i Throne of glass-serien av Sarah J. Maas. Detta för att hon är så badass, smart, självständig, sarkastisk och tar för sig. Hon går emot så många konservativa uppfattningar av vad en kvinna ska vara, även i litteraturen. Och sen så skadar det ju inte att hon har eldmagi, hehe.


Stort tack till Lizette för att du har ställt upp på att svara på mina frågor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *