Intervjuer

Lars Kepler – Joona Linna är tillbaka i uppföljaren till Stalker

20161024_170138

Det finns ”en” författare som ligger mig väldigt varmt om hjärtat av den anledningen att de väckte min läslust igen efter flera års uppehåll. Jag började läsa Eldvittnet och blev totalt uppslukad och sedan dess har jag plöjt resterande böcker. Jag har fått träffa dessa underbara författare tre gånger de senaste åren under deras boksläpp och de är alltid lika trevliga(och välklädda). Jag är otroligt tacksam och glad över att de har tagit sig tid att svara på några frågor.

Ingen visste från början vem som stod bakom pseudonymet Lars Kepler när första boken Hypnotisören släpptes. Nu flera böcker senare är det känt att det är paret Alexandra och Alexander Ahndoril som står bakom namnet. I serien om Joona Linna har de släppt sex böcker hittills varav den senaste är Kaninjägaren, uppföljaren till Stalker. Utöver det har de släppt Playground, en fristående spänningsroman. Kaninjägaren blev på Adlibris Årets mest sålda deckare, ljudbok och e-bok 2016, ett stort grattis!


  1. Inför Kaninjägaren vet jag att ni besökte Kumlas fängelse. Era böcker är välskrivna med detaljer och er research måste vara omfattande. För vilken roman känner ni att ni har stött på det mest udda materialet?

Jätteintressant fråga. Vi gör en enorm research. Det är en både viktig och spännande del av skrivprocessen. Även om vi vid det här laget kan väldigt mycket om vapen, kriminalteknik och rättsmedicin så finns det alltid mer att lära sig. Och eftersom varje bok är unik måste vi alltid fördjupa oss i nya ämnen. Att få lära oss om hur kontrollen av svensk vapenexport fungerade inför Paganinikontraktet var väldigt intressent, att prova hypnos var en smula udda, att provskjuta tunga vapen är alltid speciellt – men kanske var våra besök på slutna rättspsykiatriska avdelningar inför Sandmannen den märkligaste research vi gjort hittills rent känslomässigt.

  1. Ni har nu släppt sex böcker om Joona Linna och en fristående spänningsroman tillsammans. Har ni någon plan på hur många böcker ni vill skriva i serien?

Vi har inte satt några gränser, vi har alltid sagt att vi skriver så länge vi har lust och brinner för våra berättelser. För oss är deckargenren gjord för stora känslor, spänning och empati.  Fortfarande känner vi att det här är det roligaste vi någonsin har gjort. Det är en enorm kreativ rush att skriva tillsammans.

  1. Ni har slagit igenom stort, inte bara i Sverige utan internationellt. Känner ni press från era läsare och omvärlden att ni måste leverera och hur hanterar ni eventuellt stressen?

Nej, vi känner ingen press. Vi älskar att skriva och vår drivkraft är att skriva böcker som vi själva skulle vilja läsa. Så även om vi alltid strävar efter att bli bättre och bättre är det ingen stress. Vi är författare och vi skulle nog vara mycket mer stressade om vi inte skrev.

  1. Efter att ha lyssnat på tidigare intervjuer med er känns det som om Playground är er mest personliga roman med tanke på hur idén uppstod. Håller ni med eller är det någon annan bok ni känner större koppling till?

Det är riktigt att Playground hade en konkret personlig koppling, men för att hitta kraften i kreativiteten finns det alltid en stark personlig koppling. Ibland ligger den på ett djupare, psykologiskt plan, ibland på ett konkret handlingsmässigt. Att skriva är att alltid lyssna inåt och förankra varje moment och varje karaktär i det personliga.

  1. Läste ni själva mycket som barn? Och är det något ni har fört vidare till era egna barn?

Vi är båda bokmänniskor. Vi tillbringade ungdomsåren på bibliotek och antikvariat. Vi har alltid läst mycket för våra barn och deras bokhyllor är fulla av böcker. Vi hoppas såklart att de ska fortsätta läsa. Att få sitta ner några timmar med en bok är en av de största gåvorna man kan ge sig själv. Vad som än händer med den fysiska boken kommer berättelser alltid att vara viktiga för människan.

  1. Efter att ha läst alla era romaner förstår man att ni är väl insatta i alla möjliga olika farliga situationer som kan uppstå. Vilka tre saker skulle ni ta mer er till en öde ö?

Svårt, men eftersom julen närmar sig så vore väl en julgran, lite köttbullar och en tjock bok ett bra val.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *