Böcker,  Deckare/Thriller

Träskkungens dotter (2018)

Författare: Karen Dionne

”Om jag berättade för dig vad min mamma hette, så skulle du känna igen det med en gång. Min mamma var berömd, fastän hon aldrig ville vara det. En sådan berömmelse som hennes vill ingen ha. 

Helena växer upp i en isolerad tillvaro långt ute i de vidsträckta träskmarkerna i övre Michigan. Hennes far lär henne allt om att överleva i det vilda. Hon lär sig spåra, jaga, fiska och hitta ätliga växter. Helena avgudar sin far och hon ringaktar sin kuvade mor. Men när Helena är tolv år inträffar en våldsam händelse som avslöjar sanningen om deras liv i träsket: att hennes far kidnappat hennes mor, som då var 14 år, och fört henne ut i träsket med våld. Helena är dotter till ett monster. När hon väl accepterat sanningen finns ingen återvändo. Hennes far måste stoppas och den enda som lärt sig hur man handskas med honom är hans dotter, Helena. Det blir en uppgörelse utan nåd. 

Drygt femton år senare lever Helena en ordnad småstadstillvaro med man och två döttrar. Ingen vet att hon bytt sitt namn, blekt sitt hår och förseglat sitt förflutna. Men så nås hon av nyheten att hennes far, kallad Träskkungen av pressen, rymt från delstatens högsäkerhetsfängelse. Hon vet att han flytt ut i träsket och att hon är den enda som kan hitta honom. Nu tvingas Helena använda allt hennes far lärde henne som barn för att hitta honom. Snart inser hon att han inte är på rymmen utan på jakt efter henne.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

traskkungens-dotter

Recension: Jag håller helt klart med Lee Childs utlåtande, det här är lysande. En rå och naken historia som gör att det kryper i skinnet med hjärntvättning på hög nivå. Relationen mellan far och dotter är för mig skrämmande, fascinerade och oförståelig. Jag hade först valt bort den här boken men när jag hörde Karen berätta om den under en festival ändrade jag mig och jag är väldigt glad att jag har läst den. Det var något längre tempo än jag hade förväntat mig. Den är fortfarande spännande men det är mer dåtid än själva jakten till en början, mest ett psykologiskt spel. Sammanlagt får boken 4,5 av 5.

Recensionsexemplar av Bokförlaget NoNa

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *