Biografi,  Böcker

Kalle och hans drömmar (2018)

Författare: Milena Bergquist & Kalle Mohammar

”Den nionde maj 2014 klockan 15.08 fick jag följande sms från Kalle:

”Hej, det är Kalle. Jag behöver din hjälp. Jag vill skriva en bok med titeln ”Drömmen om att flytta till ett gruppboende.”

Och det blev en bok. Vi kallar den ”Kalle och hans drömmar.” Det är en bok om en synnerligen klok och inspirerande ung människa som har en sällsynt diagnos med namnet Williams syndrom. I boken berättar Kalle om sitt liv, sin längtan och om att följa sina drömmar. Kalle och andra med Williams syndrom är ofta befriade från sociala normer, måsten och föreställningar som många gånger hindrar oss människor från att göra det vi allra helst vill och drömmer om. Där har Kalle mycket att lära ut.

Boken speglar också hur det kan vara att leva med en sällsynt diagnos, om att vara annorlunda i en tid då alla helst ska vara stöpta i samma form. 

Tanken är att det här kan vara den första boken i en serie där människor med andra ”udda diagnoser” får berätta om hur de ser på sig själva och livet. 

Det här är en bok vars syfte är att lyfta fram och bredda vår förståelse för hur det är att vara människa. I det här fallet en människa som anses annorlunda, inte ”normal”. Att lyssna till alla människors erfarenheter, kanske i synnerhet till den som anses annorlunda, öppnar nya dimensioner och ger oss ny kunskap om livet. Kanske kan det till och med göra oss alla till lite bättre människor.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

9789163995675_200x_kalle-och-hans-drommar_haftad

Recension: Jag gillar att Kalle ville skriva en bok och nu har fått det gjort, många har drömmar men tyvärr stannar processen oftast där. Boken handlar om Kalles drömmar men även om Williams syndrom. En diagnos som är väldigt okänd för mig. Jag kan inte påstå att jag har lärt mig så mycket mer. Kalle och hans drömmar är väldigt tunn och innehåller lite text. Jag hade önskat att den hade innehållit mer information kring själva diagnosen och att Kalle hade kunnat berätta ännu mer om hur hans liv faktiskt fungerar. Jag vet inte riktigt heller vilken målgrupp den riktar sig till och det kan vara det som gör mig förvirrad. Om den är riktad till yngre läsare räcker texten och bilderna men jag som vuxen hade velat få mer kött på benen. Med det sagt hoppas jag att Kalle fortsätter att uppfylla sina drömmar.

Recensionsexemplar av Milena Bergquist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *