Biografi,  Böcker

En droppe midnatt (2016)

Författare: Jason Timbuktu Diakité

””31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mej. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart. Jag vet inte om jag kan leva med tanken på att hem bara ska finnas inom mej och aldrig få bli en fysisk plats…Jag tar fram farfar Silas gamla beiga rock där den hänger längst in i garderoben. Det enda jag förutom några vaga minnen har från honom. Det är så många frågor jag skulle vilja ställa farfar. Den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor. Han som lämnade den fattiga Södern 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund. Varken mamma eller pappa minns att dom någonsin hade ett samtal med honom om hans liv, hans strävan, hans drömmar, hans sorger eller passionerade stunder. Jag knyter den gröna slipsen runt halsen, tar på mig farfars slitna trenchcoat, mina nyputsade bruna läderskor och går ut.”

I sökandet efter sina rötter gräver Jason ”Timbuktu” Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

en-droppe-midnatt

Recension: Det här är långt ifrån min uppväxt och det är fascinerande för mig vilken betydelse rötter har för oss människor. För det är inte endast Jason som har gjort ett djupdyk ner i sin historia. Våra rötter speglar en stor del av vilka vi är. I en droppe midnatt möter vi delar av Jasons släkt och får lära oss hur dom ser på världen men samtidigt är historien så mycket större. Slavhandel är en hemsk del i människan historia och det är så viktigt att det inte glöms bort eller får en förskönad bild. Jag gillar biografier just av den anledningen att man får se/höra världen från någons annan perspektiv och kan vidga sina egna vyer och förstå människor bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *