Intervjuer

Sofi Poulsen om H.C Andersen

fbt

Förra året släppte Marchetti förlag två novellsamlingar med tolkningar av bröderna Grimms berättelser. I år har 36 noveller blivit utvalda till att få vara med i novellsamlingen H.C Andersen. Där flera av hans kända sagor har fått sig en tvist. Bakom idén står Sofi Poulsen. Hon har varit med och skrivit novell i boken och även skrivit ett flertal barnböcker.


Först ut var Grimm förra året och nu tolkningar av H.C Andersen. Vad fick dig att välja sagor av honom?

H.C. Andersen är en av mina absoluta favoritförfattare. Redan som barn blev jag trollbunden av hans sagor. När jag läste så upphörde allt annat att existera.

Vad tror du det är som gör att hans sagor är tidlösa?

H.C. Andersen är en riktigt begåvad berättare. Jag kan tänka mig att det måste ha varit ett alldeles särskilt nöje att få höra honom berätta sina sagor. Han tar upp många samhällsfrågor och ämnen som fortfarande är lika aktuella idag, som för två hundra år sedan. Som fattiga tiggare och olycklig kärlek, människors behov av att synas och bli bekräftad.

Vilken är din personliga favorit av H.C Andersens berättelser?

Oj, jag har så många favoriter att jag helt ärligt inte kan välja bara en. Flickan med svavelstickorna, Elddonet, Svinaherden, Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder är alla högt älskade favoriter.

Kommer det att bli fler tolkningar i framtiden av kända berättelser?

Vad roligt att du frågar. Redan i början av oktober och fram till sista februari 2019 kommer Marchetti Förlags tredje novelltävling pågå. Är du nyfiken på temat? Om du inte kan vänta tills oktober så finns det gömt någonstans inuti H.C. Andersen.

9789198384604_200x_hc-andersen (1)

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *