Barn,  Böcker

Så mycket kärlek kan inte dö (2018)

Författare: Moni Nilsson

”Du kan få slåss med mig, säger Lucas.
Nej, säger jag. Jag vill att mamma ska bli frisk.
Det vill vi alla, säger pappa och kör ut från sjukhusparkeringen.
Jag bestämmer mig för att om vi möter nio röda bilar innan vi kommer hem så kommer mamma bli frisk. Trots att nio är mitt lyckonummer gör vi inte det.

 

Leas mamma ska dö. Lea hatar läkarna som inte kan ge henne rätt medicin och hon hatar slangarna under mammas näsa och hennes andfådda andetag. Och hon hatar Noa. Noa som varit hennes bästis hela livet, men inte är det längre. Mitt i allt det hemska pågår livet ändå, med mamma, pappa och storebror Lucas. Det är skoldagar med king på skolgården och fotbollsträningar med Pernilla Skvallerbyttan Olsson och det är drömmar om att få snorkla i Söderhavet. Allt medan mamma blir sjukare. Med stor psykologisk insikt, värme och humor, gestaltar Moni Nilsson det allra svåraste: att förlora sin mamma i förtid, medan man själv fortfarande är barn. Utan att väja för det tunga är det här också en tröstebok. En bok om livet och vänskapen och den kärlek som aldrig kan dö.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

sa-mycket-karlek-kan-inte-do

Recension: Jag försökte länge att inte gråta, trodde jag hade klarat mig men när jag närmade mig slutet så lyckats några tårar klämma sig fram. Cancer, så stort och tungt ämne som mixar så mycket känslor. Jag kan inte föreställa mig vad Lea går igenom. För barn som går igenom liknande händelser med väldigt sjuka föräldrar kan jag tänka mig att Leas historia kan vara till hjälp. Även för vuxna och barn som inte vet hur de ska reagera när någon i omgivningen är sjuk eller har en anhörig som är sjuk. Frustration och hjälplöshet kan visas på många sätt och Leas visas som en ilska hon har svårt att kontrollera. En bok för barn som inte hittar ord och inte vill prata om situationen men som kan finna tröst i att känna allt Lea känner och veta att det är okej att vara arg och ledsen. Sammanlagt får boken 4 av 5.

Recensionsexemplar av Natur & Kultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *