Biografi,  Böcker

Maria – en kvinnliga komikers dagbok (2021)

Författare: Mia Skäringer

”Mia Skäringer är en av våra mest uppskattade komiker och skådespelare. Här berättar hon öppenhjärtigt och ärligt om vägen dit, om vad som format henne och om utbrändheten i framgångens kölvatten.

Vi följer Mia Skäringer då hon tillsammans med sin bror bilar till Värmland och en döende mormor. Resan tillbaka till barndomens trakter blir också en minnenas resa. Mia berättar personligt om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa, om självskadebeteenden och självhat, om smärtsamma minnen av övergrepp. Men även om värmen och humorn, om en familj där skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi, om en trygg mormor och om viljan att en dag stå på scen i en ”en-kvinnas-show”. Skildringar från uppväxten blandas med känslosamma stunder på sjukhuset vid mormoderns dödsbädd, reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.”

9789179035631_200x_maria-en-kvinnlig-komikers-dagbok-den-lagrade-sorgen

Recension: Jag var inte beredd på hur djup och brutalt ärlig texten var. Något jag kanske borde ha förberett mig på med tanke på det jag sett och hört av Mia. Jag har läst boken under en längre tid då jag kände allt för mycket medan jag läste. Jag tycker Mia är modig som vågar prata så öppet om allt, kan tänka mig att hon får både ris och ros för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *