Biografi,  Böcker

Gryningspyromanen – En berättelse om hämnd (2016)

Författare: David Widlund & Monica Walldén

”I slutet av april 2016 släpptes den så kallade Gryningspyromanen Ulf Borgström fri från sitt fängelsestraff. Han har enligt egen utsago anlagt 200 bränder men endast blivit dömd för tre. Notan för de bränder han har varit misstänkt för, spaningen och rättegångskostnaderna uppgår till minst en miljard kronor. Vem är denne man, och vad är det som format honom till den han är idag? Svaren får vi i denna dokumentära bok som också ger en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen.

Med 1 000 timmars research bakom sig har författarna gjort en djupdykning i Ulf Borgströms liv. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner får vi veta hur hans barndom såg ut i ett splittrat hem präglat av misshandel och övergrepp. Utifrån samtal med polis och räddningstjänst, åklagare, vittnen, förhörsprotokoll och domar levandegörs bränderna. Författarna ifrågasätter rättssystemets förmåga att binda någon till bränderna och presenterar ny bevisning och en alternativ metod för hur man skulle kunna väcka åtal mot honom för bränder som ännu inte är preskriberade.”

Du kan köpa boken HÄR eller HÄR

gryningspyromanen-en-berattelse-om-hamnd

Recension: Väldigt intressant läsning om en man som för mig har varit okänd fram till nu. Jag skulle vilja tycka synd om honom på ett sätt då han har haft en hemskt bakgrund men att gå runt och förstöra i samhället och sätta skräck i människor har ingen rätt till, vilket gör att jag mest känner mig upprörd (och rädd) över historien. För mig blev det lite kaka på kaka. Det blev för mycket siffror och platser att hålla redan på, visserligen läste jag mycket åt gången. Man kanske ska läsa ett kapitel i tag för att kunna hinna smälta allt, det är mycket att ta in. Sammanlagt får boken 3,5 av 5.

Recensionsexemplar av Hoi förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *