Böcker,  Skönlitteratur

Äldre och klockare (åtminstone äldre) (2020)

Författare: Caroline de Maigret & Sophie Mas

”För sex år sen gjorde boken Hur du blir Parisisk var du än är stor succé världen över och sålde i miljontals exemplar. Den boken hyllades som en av de fräckaste och roligaste för kvinnor i 30-plus-åldern, någonsin, med osviklig fransk esprit vilket lockade till många skratt. Den gången handlade det om att bli fri, fräck och bejaka sitt inre cool oavsett om det handlade om kläder, kärlek, karlar eller för många drinkar.  

Nu är de fyra parisiskorna tillbaka med en uppföljare (där Caroline de Maigret och Sophie Mas för deras talan), där de med till synes skräckblandad förtjusning går i närkamp med vad det innebär att befinna sig mitt i livet och att ganska nyss ha passerat 40-plus. (Fast man nästan inte märkte det, eller?) Är man så gammal man känner sig, eller är allt på väg utför utifrån kroppens tyngdlagar? De är absolut vuxna men inte riktigt i mogen ålder. De höga klackarna och den vita skjortan finns kvar i garderoben, men fötterna ömmar, rynkorna har blivit flera liksom de grå hårstråna ökar i antal, men bakfyllorna är färre och älskarna har blivit yngre.  

Nu handlar det om att bejaka sin ålder, men samtidigt lägga stor vikt vid den franska nationalsporten att både se ut och verka tio år yngre. Parisiskorna har sina speciella knep för att lura både sig själva och omvärlden, och delar än en gång friskt med sig. Med ett uns självironi och mycket fransk attityd tacklar författarna också/även med viss förundran nutida problematik som förhållningssättet till mobila appar, sociala media och halvvuxna barn, terapi och gamla ungdomssynder eller varför det sägs att män åldras mer charmfullt. Mycket riktigt: ingenting är längre som det var förut! Men: det finns fortfarande hur många anledningar som helst att ifrågasätta vad livet handlar om, och att det går utmärkt att fortsätta att uppföra sig illa. Med ålderns rätt.”

aldre-och-klokare-atminstone-aldre

Recension: Jag har läst första boken tjejerna skrev då Paris är en av mina favoritstäder. Det var en självklarhet för mig att vilja läsa även Äldre och klokare. Precis som första boken är denna charmig. Man kan känna den franska andan och ser framför sig hur eleganta kvinnor sävar fram på gatan. Precis som i alla böcker så känner man igen sig i vissa delar och andra delar kan man inte relatera till. Äldre och klokare täcker många olika ämnen man kan fundera på i livet och dessutom bjuds det på restaurang och shoppingtips i slutet.

Recensionsexemplar från Bladh by Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *